Karanlıktan Aydınlığa, Dijital Pazarlama

Mayıs 14th, 2009 → 12:43 pm @ // No Comments

 

İnternet ReklamcılığıKriz birçok sektörden oldukça fazla markayı doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Bu sürede marka, değerini kaybetmemesi öncelikle var olan müşterilerin sürekliliğinin ve sadakatinin oluşturulması ile sağlanır. İşte bu noktada markanın kullanıcı üzerinde unutulmayacak bir etki bırakması ve var olan marka oluşumuna tam katkı sağlanması için kullanılacak interaktif marka oluşum stratejisi ön plana çıkar.

İnternet ve Büyük Marka Ağacında Yer Alabilmek

Başarılı bir marka inşası ve bu markanın etkili bir şekilde sürdürülmesi kesinlikle tek bir noktada birleşir, “değişimi anlamak ve uygulamak”. İnternet, değişimi hem anlamak hem de hızlı uygulayabilmek için kaçırılmaz bir platformdur. Yine bu alan markanın sadece tek yönden değil her açıdan doğru şekilde oluşumunun tamamlanması için de gerekli bir kısımdır.

İnternette oluşturacağınız markanın en önemli avantajı ise, özellikle bu kriz zamanlarında ortaya çıkar. “Büyük Marka Ağacı” olarak adlandırılan, yatırımı fazla, marka gücü etkin ve bilinir olan rakiplerle yarışabilme kavramı yine internet ortamında yapabileceğiniz etkili ve doğru oluşabilecek bir interaktif marka stratejisi ile mümkün olacaktır.

İnteraktif Marka İmajı’nın başarılı olması, bir firmanın sahip olduğu ürünün interaktif alanda başarılı tanıtılması ile doğru orantılıdır. Doğru yapılandırılmış bir interaktif marka imaj çalışması, hem markanın karşıladığı ihtiyaçların tüketici tarafından çok kısa sürede algılanmasını sağlar, hem de markanın ve sunulduğu portalın internet ortamındaki bilinirliğini arttırır.

Markalar kriz döneminde interaktif pazarlama yaparken hangi kurallara uymalı?

Markanız

Her hangi bir marka gerek kriz döneminde olsun gerekse farklı bir dönemde interaktif pazarlama öncesi interaktif markasının imaj çalışmasını doğru şekilde oluşturun. İnternetteki markanızın imaj çalışması üç temel bileşenden meydana geldiğini unutmayın;

  1.  İnteraktif Marka Grafik Yapısı; markanın etkin görünürlülüğü, logo, renk ve animasyonlar
  2.  İnteraktif Markanın Dil Yapısı; Başlıklar, seçilen karakterler, görünüşü
  3.  İnteraktif Markanın Sesi; Kullanılan/oluşturulan sabit iletişim standartları ve stilleri, markanın dışa vuran ses tonu ve etkileme yüzü

Bu üç adım internette planlamış olduğunuz duruş tarzına uyarlı aynı zamanda genel marka yapınıza da uygun olmalıdır.

Müşterileriniz

Müşterileriniz hangi sektörden olduklarını, hangi işlerini çevrimiçi (online) ortamda yaptıklarını ya da yapabileceklerini belirlenmeli.

Bütçeniz

Bütçenizin en fazla ne kadar harcayabileceğini ve ne kadar harcamak zorunda olduğunu belirlenmeli.

Planın sürdürülmesi için gerekli yetenek ve destek

Sadece gerçekleştirebileceğiniz stratejilere yoğunlaşın. Yanlış kararlar ve stratejiler yarar yerine zarar getirebilir. Doğru kişilerden destek almaktan kaçınmayın.

Dijital Pazarlamada Doğru Araçları Seçmek

İnternet’te pazarlama yapmanın birçok amacı bulunmakta ancak ülkemizde iki farklı noktada yoğunluk görülmektedir. Bunların ilki markanın bilinirliliğini artırmak diğeri ise ağırlıklı pazarlama üzerinden satış amaçlıdır. Firmalar hedeflerine göre bu iki yöntemden birine ağırlık verip onların çizdiği stratejiler doğrultusunda bir internet medya planlama oluşturup reklam araçlarını kullanmaktalar.

Peki, kriz öncesi ve şimdilerde durum nedir?

Kriz öncesi öncelikle dikkatimi çeken firmaların çoğunun genel reklam bütçelerini tamamen durdurması ve buna bağlı olarak tüm internet reklamlarında hızlı bir düşüş yaşanması oldu. Bu süreçte firmalarda, özellikle pazarlamacılarda içten içe, acaba internette hangi araçları kullanabiliriz soruları dönmeye başladı. Daha az ya da hiç bütçe harcamadan internetten pazarlama yolları aranmaya başlandı. İşte bu günlerde bu konular hakkında bana oldukça fazla e-posta gelmişti.

Şimdilerde ise sektör pazarlamacıları yoğun araştırmalar sonrası internet reklamcılığında önemli bir olguyu fark etti; “İnternetteki reklam, diğer tüm mecralardaki reklamlardan farklıdır!”. İnternetteki reklam sadece bir reklam bandı (banner) tasarlayıp ilgili siteye koymak değil, bu reklama bağlı müşteri portföyü oluşturmak, müşteri ihtiyaçları – talepleri alabilmektir. İşte tüm bu kavram firmalara, müşteri bilgilerinin ne kadar değerli olduğunu hatırlattı. Yine firmalar, krizde müşterinin zaten harcayacağı çok az ve sadece ihtiyacına yönelik harcamalar için bütçesi olduğundan bu harcamalara bağlı taleplere çözüm bulması için talepleri çok iyi belirlemesi gerektiğini anladı. Bu noktada iş sosyal ağlarla bütünleşti. Son zamanlarda önemli projelerin, ayrıntılı kullanıcı bilgileri toplayan sosyal ağlar çevresinde dönmeye başlaması, sosyal medya pazarlama olgusunu da ortaya çıkardı. Sosyal medya fark edilmeye başlandı. Genel müdür, liderlik vasıflarını kendi blog’undan Twitter destekli sunarken rakip firmaların genel müdürlerinin yazılarını takip ederek satır aralarındaki gizli stratejileri belirlemeye başladı. Pazarlama müdürlerinin çoğu şirketinin hizmet tanıtımlarını, youTube, Digg, slideshare ve benzeri paylaşım sitelerine koyarak çok daha fazla kişinin haberdar olmasını sağladı. Ya PR’cılar, sektörde yer alabilecek tüm interaktif sosyal ağlarla doğrudan iletişime geçtikler ve iletişim paylaşımı ve advortorial reklam anlaşmalarına geçtiler. Satışçılar ve İK’cılar XING, LinkeIN, Facebook gibi ağırlıklı iş ağlarında potansiyel müşteri ve personel avına çıktılar.

İşte pazarlamacılar hedef ve nokta atışlı müşterinin internet reklamında zorunlu olduğunu fark ettiğinde arama motoru reklamcılığı hakkında daha fazla bilgi edinme ihtiyacı duydular.

Son olarak Advertorial Oyunlar hız kazanmaya başladı, özellikle markanın bilinirliliği tam olarak oturmasında yastık altından bir “Gerilla Pazarlama” stratejisi gibi işleyen advertorial oyunlar, kullanıcıyı devamlı oyuna bağımlı hale getirerek işte, evde, yemek arasında ve her anda kullanıcın aklında kalmasını sağladı.

Sonralarda Ne Olur?

Kriz denilen olgu ülkemizde 2010 ortalarına kadar etkin konuşulur ancak bundan sonra yok olacaktır diye bir şey yok sadece sektörün krize bakış açısı değişecektir. Krizle yaşamayı tekrar kabul ettiğimizde alternatif reklam araçları da tekrar kullanılmaya başlanacak zengin medya ile verilen reklam çeşitlerinin birçoğu yine firmaların reklam bütçelerinin içinde yer alacaktır. Ancak benim burada firmalara ufak önerim, her kampanyada olduğu gibi hedef kitlesine tek mecradan ulaşabilmeniz mümkün değildir. Ya da tek mecradan ulaşabileceğiniz hedef kitle doğru hedef kitle değildir. Bu yüzden internetteki bir projenin medya planlamasını oluştururken mutlaka diğer reklam mecralarında reklamın düşünülmesi şarttır.


Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply